ZACYKLENÍ

Zacyklení je opakující se chování a s ním opakující se důsledky. Tak se například můžeme znovu a znovu ocitnout ve vztazích, kdy se obětujeme, přitahujeme tak partnera, který je závislý, agresivní nebo manipulatvní a znova se ocitáme v roli oběti.

Zacyklení je stav, kdy rozumem chápeme, že není dobré po ukončení vztahu s alkoholikem znovu začít vztah s člověkem, který “trochu více” pije, a přesto po čase zjišťujeme, že přesně to jsme opět udělali.

Dobrým příkladem zacyklení je vztah, kdy jeden z partnerů reaguje na ublížení (rozuměj chování jiné než od druhého očekával), ukřivděním. Bývá časté, že druhý z partnerů je naučený z dětství přizpůsobit se manipulaci ukřivděného rodiče, nyní partnera a plnit jeho očekávání.

Výsledkem je nikoliv laskavá pozornost, po které ukřivděný partner touží a dětsky jí vyžaduje, ale pouhé přizpůsobení se, plnění toho, co je vyžadováno.

Ukřivděný tak nedostává po čem touží, čímž se křivda posiluje a prohlubuje.

Partner zvyklý přizpůsobit se je přetížený, což se může projevit alkoholismem, nevěrou či nemocí.

Jediná cesta jak přerušit zacyklení, je porozumět svým potřebám, nahlédnout chování, jakým je dosahujeme a převzít za toto zodpovědnost.

Ukřivděný musí rozpoznat, kde vznikla křivda, která nesouvisí s partnerem, jaká potřeba se za tímto pocitem skrývá a jakým způsobem tuto potřebu naplnit tak, abychom nezůstávali v dětské pozici.

Ten, kdo se přizpůsobuje, musí rozpoznat, kde tento návyk vznikl, co mu přináší a převzít zodpovědnost za to, co tím vytváří.

Výsledkem je dospělost, svobodná volba a zralá láska.

 

 

 

Provozováno na systému Ebenit - Tvorba webu a eshopu.
STATUS_IS__APP_RUNNING